top of page

Comfort In - Dump Out

Misschien ken jij ook wel mensen die wanneer ze geconfronteerd worden met heftige emoties van anderen, er met hun eigen verhaal overheen gaan. Of die moeten en zullen helpen ook als de ander dat niet wil. Soms is dat heel expliciet, maar vaak gebeurt dat ook subtiel.


De ‘Kvetching (=klaag) Order’ is een eenvoudige manier om te kijken naar een emotionele situatie en daarin jouw eigen plek te bepalen.


Het gaat zo. Teken een cirkel en schrijf de naam van de persoon om wie het gaat in die cirkel. Teken dan een cirkel daar omheen. Hierin schrijf je de naam van de persoon die het meest dichtbij staat, bv de partner. Teken daar weer een cirkel om heen en schrijf daar weer de namen in van de personen die daar weer heel dichtbij staan. En zo ga je door zolang dat nodig is.


Dit zijn de regels: degene die in het middelpunt staat mag doen en zeggen wat hij of zij wil. Wat er maar nodig is. Ben jij die persoon niet en wil je zelf je verhaal en emoties kwijt, doe dan alleen bij iemand in een grote ring.


Het enige wat je doet in de richting van mensen die in een kleine ring staan dan die van jou, is luisteren. En als je dan toch je mond opendoet, zeg dan iets troostends. En vestig de aandacht niet op jezelf.


It’s as simpel as that: comfort in – dump out.


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page