top of page

Wit ongemak


Ik zie het overal om me heen. Niet zo gek, want mijn omgeving is wit. En keurig. En vriendelijk. En dus niet racistisch. En dan word je ineens voor een spiegel gezet. Wat doe je dan? Ga je zeggen dat jij uitgemaakt bent voor dom blondje? Of dat jij het ook écht niet makkelijk hebt gehad? Dat de banen voor jou ook niet voor het oprapen liggen?


Het is zo verleidelijk om dat te doen. Want het is ongetwijfeld waar. En toch: zeg je dit uit ongemak? Om de ander van repliek te dienen? Om liefst zo snel mogelijk weer van dit onderwerp af te zijn?


In een gelijkwaardig gesprek mogen alle verhalen er zijn, ook die van jouw ervaring met onrecht. Gelukkig zijn dat soort gesprekken te organiseren. Bijvoorbeeld met behulp van de diversiteitskaarten van Marten Bos. Ik werk daar graag mee. Identiteit bestaat uit zoveel aspecten. Je kunt de verbinding zoeken op thema's die overeenkomen, bv het feit dat je allebei in dezelfde levensfase zit en met dezelfde vragen worstelt. Vanuit die verbinding en oprechte interesse ontstaat ruimte om te bespreken waar het verschil zit, waar het schuurt.


Vind je het belangrijk dat ook in jouw organisatie dit gesprek plaatsvindt, maar hik je aan tegen het ongemak?

Neem gerust contact op over wat ik hierin als facilitator voor je kan betekenen.


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page